Protest 'Protiv diktature' u subotu ispred SANU (FOTO, VIDEO)

Beta 21.04.2017

Učesnici 19. protesta "Protiv diktature", završili su u petak oko 20.45 šetnju centralnim ulicama Beograda ispred Doma Narodne skupštine i najavili da će se u subotu u 17 časova okupiti ispred sedišta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da bi podržali protest naučnih radnika.

Okupljanje građana počelo je nešto posle 18 časova na platou ispred Doma Narodne skupštine odakle je protestna šetnja krenula centralnim gradskim ulicama.

Predvođeni dobošarima i noseći transparente "Sviraj kraj", "Kulturom protiv diktature", "Stop teroru, institucije su trule", "Vučić diktator, Vulin njegov Gebels", "Protiv terora vlasti", nekoliko stotina demonstranata se najpre zaustavilo kod sedišta lista "Informer" na Terazijama gde su održali "minut ćutanja za slobodu medija".

Učesnici protesta, među kojima je bio i Džo Bagerista, jedan od glavnih aktera protesta 5. oktobra 2000. godine, uzvikivali su "Vučiću lopove, pokrao si izbore", "Što si takva slina, Nebojša", "Vrati babi penziju", a tokom šetnje Makedonskom i Svetogorskom ulicom, kolonu su pozdravljali stanari okolnih zgrada lupajući u šerpe s balkona i prozora.

Demonstranti su se nakratko zaustavili i ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, uzvikujući "Javna kuća Srbije", a zatim su nastavili šetnju ka Vladi Srbije ispred koje su izveli performans sa skakanjem i uzvikivanjem "O(ne)svesti se".

Šetnja je završena ispred Doma Narodne skupštine, a jedan od učesnika skupa preko megafona je pozvao okupljene da u nedelju podrže najavljeni štrajk prosvetnih radnika, a u utorak 25. aprila, da se okupe u Hercegovačkoj ulici kako bi obeležili godišnjicu rušenja objekata u tom delu Beograda.

Protest je protekao bez incidenata, a saobraćaj u centralnim gradskim ulicama bio je blokiran dok je prolazila povorka demonstranata.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora. Do Uskrsa u njima je svakodnevno u glavnom gradu učestovalo više hiljada ljudi, uglavnom mladih.

Zahtevi su, između ostalog, smenjivanje "političke elite", fer i slobodni izbori, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, sloboda medija i smenjivanje "svih korumpiranih funkcionera".

Povezane vesti:

Protest u Subotici: Ćutanje te neće zaštititi

Svega nekoliko desetina demonstranata u Nišu

(Beta, 04.21.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »