U Skupštini polemika o neoliberalnoj ekonomiji, bankama, lutriji

Beta 22.05.2017

U Skupštini Srbije danas se vodila polemika o tome ko se zalaže za neoliberalnu ekonomiju, ko je omogućio prodaju zemljišta strancima i o tome ko je koga gde zaposlio.

Govoreći o amandmanu na predložene dopune Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, šef Pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da je suština njegovog amandmana da se sredstva kojima raspolaže država stave u službu domaće ekonomije, ali da se ta sredstva koriste za rešavanje problema propalih banaka kojima je upravljala partijska elita na čelu upravnih i nadzornih odbora i na mestima direktora.

Rekao je da niko nije odgovarao za upropašćavanje deset državnih banaka kojima su rukovodili partijski kadrovi svih stranaka vlasti.

Potom je poručio vlastima i da neoliberalni koncept nije jedini ekonomski koncept i da zaduživanje kod stranih monetarnih institucija nije jedini način kreditiranja i ulaganja u domaću privredu i da mogu postojati samostalni izvori finansiranja.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović je odbacio navode Obradovića ističući da je šef Dveri iznosio netačne i neistinite podatke koje "blage veze nemaju sa realnim društvenim i političkim životom u Srbiji".

"Nama iz SNS se stalno spočitava kako navodno mi nekoga zapošljavamo, naš partijski kadar, a prethodnom govorniku (Obradović) je ako se ne varam, njegovo prvo radno mesto, vi me ispravite ako grešim, bilo u Gradskoj biblioteci u Čačku, tako što ga je zaposlio (predsednik Nove Srbije) Velimir Ilić", rekao je Martinović.

On je odbacio navode o neoliberalnoj ekonomiji, navodeći da nije tačno da SNS ne brine o pravima radnika i da isključivo vodi računa o stranim investitorima.

On je ukazao da domaće firme izvode radove u zemlji i da i radove na projektu "Beograd na vodi" na čiji račun se najviše kritika upućuje, radi domaća firma.

Martinović je potom rekao da je u vreme koalicionog partnera Dveri, DSS-a, s kojim su Dveri bile na listi na parlamentarnim izborima 2016. godine, potpisan sporazum sa EU koji predviđa da od 1. septembra ove godine stranci mogu da budu vlasnici nekretnina, te i poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Kako je istakao, SNS sada samo preduzima mere da se to ne desi.

Obradović je podsetio Martinovića da su nekad njih dvojica imali slična razmišljanja o mnogim stvarima, ali da "preletači imaju kratko pamćenje".

Polemiku su danas vodili i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe "Nova Srbija-Za spas Srbije" i poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, takođe o neoliberalnoj ekonomiji, SSP-u, i o Državnoj lutriji Srbije.

Rističević je zamerio Vukadinoviću što, kako je rekao, Vukadinović nije kritikovao potpisivanje SSP-a i što danas kao poslanik priča jedno, a drugo je pričao dok je bio analitičar.

Rističević je potom rekao da u "Skupštini ima kolege koji nikada nisu kupovali srećke, a redovno su dobijali na lutriji".

"Redovno je dobijao na lutriji jedan vlaški političar, ali srećke nije kupovao", kazao je Rističević podsećajući tako da je Vukadinović na jednim izborima nastupao i na listi Vlaške nacionalne manjine, a osvrćući se i na navode pojedinih medija da je Vukadinović "reketirao" Državnu lutriju Srbije.

Vukadinovića je odbacio tvrdnje Rističevića i rekao da je bio "uvek dosledan u evroskepticizmu", a da je o onim drugim navodima uputio zvanične tužbe zbog neistina.

U odbranu Vukadinovića stao je i poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić, navodeći da nije u redu da predsedavajući ne prekida predstavnike vladajuće većine kada govore mimo dnevnog reda i kada iznose neistine.

"Imajte iste aršine prema svima. Dozvolite da i mi govorimo o nečemu što nije u skladu sa dnevnim redom. I da pitam odakle državnom sekretaru 400.000 (evra) za kupovinu vile. Sad ćete mi verovatno oduzeti reč", rekao je Milojičić, na šta mu je Arsić odgovori: "Ne, sada vam izričem, opomenu!".

(Beta, 05.22.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »