MUP dostavio izveštaj tužilaštvu o rušenju u Savamali

Beta 14.06.2017

Direkcija policije dostavila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izveštaj povodom svih zahteva tog tužilaštva u vezi s rušenjem nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici, saopštio je danas MUP.

Agenciji Beta potvrđeno je u Višem javnom tužilaštvu da je izveštaj dostavljen, ali nije rečeno na koje rušenje objekata se odnosi.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih.

Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ubrzo posle događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana. Predmet o Savamali (KTN-60/16) u tužilaštvu je i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

Objekti u Savamali se nalaze na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

(Beta, 06.14.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »