Završen tročasovni prijem povodom stupanja Vučića na dužnost predsednika (VIDEO)

Beta 23.06.2017

Obilaskom salona Palate "Srbija" u kojima su bili predstavljni regioni Srbije, završen je tročasovni prijem povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije.

Na prijemu je bilo nekoliko hiljada zvaničnika i crkvenih velikodostojnika iz Srbije i sveta, među kojima predsednici Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine - Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Predsednik je sa suprugom Tamarom Vučić dočekao goste na ulazu u Palatu "Srbija".

Poslanici su na prijem došli organizovano iz Doma Narodne skupštine, dok su novinari organizovano dovezeni sa platoa ispred Skupštine Beograda. Oni su bili odvojeni od zvanica.

Svečani deo počeo je himnom Srbije, koju je otpevao hor sastavljen od više dečjih horova iz Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u govoru liderima Zapadnog Balkana da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko "provalija prošlosti", da gradi putevi i da zajedno rade na ekonomskom razvoju.

"Želimo da kažemo komšijama na Balkanu da će Srbija pokušavati da gradi mostove prijateljstva i stvori novu snagu Evrope, tu snagu nemamo sami, ali sa vama svima, imaćemo je. Ne moramo da gradimo novu Jugoslaviju, već da radimo za bolje sutra naših siromašnih građana. Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine da pomeramo", rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti.

On je rekao da zna da region mora da deli stubove oko kojih se gradi zajednička budućnost i dodao da Srbija nema "preči zadatak" nego da podeli s komšijama uverenje da jednom ne može da bude dobro ako je drugome loše.

Zvaničnici iz regiona su u kratkim obraćanjima medijima naglašavali potrebu za produbljivanjem saradnje država Zapadnog Balkana.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je na prijem došla sa radošću i nadom da će današnji dan biti prekretnica u odnosima Hrvatske i Srbije i dodala da za to postoji politička volja, ali da će na tom putu biti "mnogo prepreka".

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da s Vučićem nastavlja istu, otvorenu politiku koju su vodili dok je on bio premijer i dodao da su se već dogovrili da u tom stilu prvo rade na rešavanju pitanja granice.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u narednom periodu očekuje nastavak dobre saradnja s Vučićem.

Evropski zvaničnici ocenili su da Srbija mora da ostane posvećena putu evrointegracija, dok su i ruski i američki zvaničnik izjavili da ima prostora za proširenje saradnje.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedske odnose Johanes Han izjavio je danas da očekuje da Srbija nastavi da ide "uspešnim putem" kojim je do sada išla i da radi na poboljšanju ekonomije i da se što više prilagodi standardima EU.

Austrijski kancelar Kristijan Kern poželeo je danas Srbiji da što pre uđe u EU i ocenio da je situacija u regionu sada "mnogo mirnija", dok je bivši ministar spoljnih poslova Italije i savetnik predsednika Srbije Franko Fratini ocenio je da je najvažnije da Srbija zadrži ulogu faktora stabilnosti u regionu.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji ocenio je da postoji puno prostora i potencijala za unapređenje odnosa Srbije i SAD i da je sa predsednikom Srbije razgovarao o unapređenju regionalne, ekonomske, vojne i trgovinske saradnje dve zemlje.

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin rekao je da su odnosi Rusije i Srbije tradicionalno prijateljski i da Rusija podržava Srbiju.

Dečji hor je posle Vučićevog obraćanja izveo numeru "Ovo je Srbija", a potom je glumac Lepomir Ivković recitovao stihove Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom".

U programu su potom nastupili Etno grupa "Vrelo" i Nacionalni ansambl "Kolo", koji je izveo splet tradicionalnih srpskih igara, kao i ansambl "Una saga serbica", a na kraju je nastupio trubački orkestar Dejana Petrovića.

(Beta, 06.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »