Sutra počinje Beogradski festival evropske književnosti

Beta 26.06.2017

Beogradski festival evropske književnosti biće otvoren sutra u 19.00 časova u Domu omladine izložbom crteža i ilustracija Juko Šimizu "Divlji labud", saopštio je danas osnivač festivala izdavačka kuća Arhipelag.

O ciklusu izloženih radova Juko Šimizu, nastalih po motivima knjige priča Majkla Kaningema "Divlji labud", govoriće crtač Branko Đukić.

Za prvo festivalsko veče najavljen je susret i razgovor s hrvatskim pesnikom i esejistom Brankom Čegecom, a nakon toga projekcija filma Marija Kamusa "Dom Bernarda Albe", po istoimenoj drami Federika Garsije Lorke.

U fokusu razgovora sa jednim od najznačajnijih hrvatskih pesnika i esejista Brankom Čegecom biće njegova knjiga pesama i fotografija "Pun mjesec u Istanbulu", proglašena za najbolju zbirku poezije u Hrvatskoj.

Narednih dana na Beogradskom festivalu evropske književnosti nastupaju italijanski pisac Klaudio Magris, nemački knjiženik Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, izraelski pesnik Amir Or ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

Publika će poslednjeg dana festivala moći da prati i panel o populizmu u savremenoj kulturi, politici i društvu.

Na programu festivala biće sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, izložba Juko Šimizu i panel o populizmu.

Programi festivala odvijaju se svakog dana do 30. juna, od 19.00 i od 20.00 časova, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

(Beta, 06.26.2017)

Povezane vesti »

Kultura, najnovije vesti »