Uručene Vidovdanske književne nagrade u Gračanici

Beta 28.06.2017

Prestižnu književnu nagradu Vidovdanskih svečanosti u Gračanici dobila je Zlata Kocić, pesnikinja, esejista i prevodilac iz Beograda, odlučio je žiria centralne manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenje".Nagrada "Kondir Ksovske devojke" uručena je pesniku Selimiru Raduloviću iz Novog Sada, a "Gračanička povelja" Ranku Risojeviću, pesniku iz Banjaluke.

Risojević, kako je rečeno sinoć na svečanosti u porti manastira Gračanica, nije mogao da dođe na "Vidovdansko pesničko bdenje", jer nije dobio vizu od kosovskih vlasti.

Risojević je u pismu koje je pročitano na sinoćnjoj manifestaciji napisao da ima samo pasoš BiH i da mu Kosovo za taj pasoš nije dalo ulaznu vizu, ali je poručio da će se potruditi da dobije pasoš još uvek zemaljske Srbije i da će tako doći na Kosovo i Metohiju.

Ni nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" nije uručena laureatu, Vladimiru Kecmanoviću, književniku iz Beograda, jer je, kako je rečeno, sinoć ucestvovao u otvaranju sajma knjiga u Andrićgradu u Republici Srpskoj.

Na knjizevnoj manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenje" svoje stihove kazivalo je dvadesetak pesnika i književnika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i iz Crne Gore.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji sinoć je u porti manastira Gračanica, na veliko zadovoljstvo publike, nastupio Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića.

Na koncertu su, pored "Koretišta" Petra Josimovića i "Srpske svite" Ljubomira Bošnjakovića,  izvedena i dela Rajka Maksimovića i Ivana Jevtića, kao i "Srpsko-ruski marš" Petra Iljiča Čajkovskog.

Publka je u više navrata izvođače vraćala na bis.

Manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenje sinoć su do kraja prisustvovali srpski patrijarh Irinej, vladika raško-prizrenskiTeodosije i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa saradnicima.

Pokrovitelji ove kulturne manifestacije su Kancelarija za KiM i Ministarstvo kulture Vlade Srbije, Opština Gračanica i Skupština grada Prištine izmeštena u Gračanicu.

(Beta, 06.28.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »