Mićović: Cilj je omasovljenje paraolimpijskog pokreta

Beta 28.06.2017

Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije (POKS) Zoran Mićović rekao je danas u Novom Pazaru da je cilj projekta "Šampioni svaki dan" omasovljenje paraolimpijskog pokreta u Srbiji.

"Obišli smo mnogo gradova, zajedno sa našim šampionima. Poruka je da sve osobe sa invaliditetom treba da prebole bolest ili nedostatak i izađu iz kuća. Treba da oslobodimo njihove roditelje, kao i ljude od predrasuda. Dolazak lica sa invaliditetom u svet sporta treba da bude normalna stvar, kao što je slučaj u celom svetu", rekao je Mićović.

On je ocenio da su srpski paraolimpijci osvajanjem brojnih medalja uticali na podizanje građanske svesti.

"To je malo i mukotrpan posao, ali daje rezultate. Kroz lokalne samouprave i sportske saveze napravićemo bazu, da bismo imali jasnu predstavu šta to imamo u Srbiji. Postoje razni nivoi paraolimpizma, što ozbiljnija država, to su i sportovi skuplji. Mi smo siromašni i bavimo se jeftinim sportovima, poput stonog tenisa, atletike ili streljaštva. Idemo od sporijeg ka bržem, od lakšeg ka težem, od jednostavnijeg ka komplikovanijem. Pozivam sve da nam se jave", naveo je on.

Prvi čovek POKS pojasnio je da se projekat "Šampioni svaki dan" organizuje u saradnji sa Apatinskom pivarom.

"Radi se i ozbiljnom projektu. Možete se prijaviti na adresu www.sampionisvakidan.rs i učestvovati u takmičenju, a mi ćemo najbolje projekte nagraditi sa oko 4.000 evra", dodao je Mićović.

Novopazarci su imali priliku da razgovaraju sa Draženkom Mitrovićem, koji osvojio 22 medalja na najvećim takmičenjima i svetski je rekorder u bacanju diska u klasi F54 sa 33 metra i 68 centimetara.

"Počeo sam da se bavim sportom 2002. godine, a pre atletike bila je to košarka u kolicima. Doživeo sam nesreću sa nepunih 10 godina, povređena mi je kičmena moždina usled ranjavanja. Bio je nesrećan slučaj", rekao je Mitrović.

On je istakao da je i njegov put do uspeha bio trnovit.

"Bilo je svega i svačega. Počeo sam 2002, prvu medalju u disku uzeo sam tri godine kasnije sa 23,43 metara, a sada sam na 33,38. Trebalo je mnogo vremena za napredak od 10 metara", naveo je Mitrović.

(Beta, 06.28.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »