Vučić: Srbiji treba značajna motivacija EU (VIDEO)

Beta 14.07.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska dobio čvrstu reč da će Srbija postati članica EU onog trenutka kada ispuni sve obaveze na putu evropskih integracija.

Vučić je posle razgovora s Tuskom rekao da postoji perspektiva za članstvo u EU, ali da Srbija želi da dobije značajniju motivaciju, posebno imajući u vidu da uskoro počinje da se pravi novi evropski budžet od 2019. do 2026. godine.

"U EU uskoro kreće da se pravi novi sedmogodišnji budžet u periodu od 2019. do 2026. Ako hoćemo da budemo članica EU, a hoćemo, pre 2026. godine, u tom budžetu mora da bude jasno da će Srbija u nekom trenutku postati deo EU", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je sada vreme da se o tome razgovara s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a ne 2019. kada evropski budžet već bude donet.

Vučić je rekao da postoji sve veća skepsa kod dela zemalja EU oko proširenja, dodajući da ništa više nije onako jednostavno u političkom smislu.

On je naveo da je na današnjem sastanku zamolio predsednika Evropskog saveta da se nekad stavi u "naše cipele", isto kao što se Srbija stavlja u cipele država članica i razume njihovu politiku prema Beogradu.

Vučić je dodao da je zadovoljan današnjim razgovorima s Tuskom, da su razgovarali o reformama, uključujući i one u oblasti vladavine zakona.

"Razgovarali smo o procesu dijaloga sa Prištinom, o tome šta je učinio i ko šta treba da učini. Razgovarali smo o spoljnoj politici i svemu drugom", rekao je on.

Povezane vesti:

Tusk i Vučić: Srbija u EU čim sprovede reforme i okonča dijalog sa Prištinom

(Beta, 07.14.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »