Vučić u Vašingtonu razgovarao sa senatorima Džonsonom i Marfijem

Beta 17.07.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskim potkomitetom za Evropu senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem o bilateralnim odnosima, parlamentarnoj saradnji, podršci SAD evrointegracijama Srbije i situaciji u regionu.

Kako je saopštilo Predsedništvo, Vučić je u razgovoru sa senatorima Ronom Džonsonom iz Viskonsina i Krisom Marfijem iz Konektikata naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD, kao i da Srbija u tome prepoznaje naročito važnu ulogu Kongresa.

Tokom susreta sa senatorima, predsednik Srbije je istakao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj Srbije, koja će i dalje biti pouzdan i kredibilan partner Unije. On je senatore obavestio i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, ukazavši na neophodnost implementacije dogovorenog.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo aktuelnom bilateralnom saradnjom sa SAD na planu bezbednosti, oblasti u kojoj je ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu, i naglasio da će u budućnosti saradnja na ovom polju biti ubrzana i poboljšana, navodi se u saopštenju.

Razgovarajući o ekonomskim prilikama u Srbiji, Vučić je obavestio senatore o ekonomskim reformama, privrednom napretku i poboljšanju poslovne klime, naglasivši da te činjenice Srbiju preporučuju kao dobro tržište za američke investitore.

Senator Džonson rekao je da SAD želi da pokaže koliko je region Zapadnog Balkana važan, i da je dobro da sa Vučićem razgovaraju o izazovima i mogućnostima sa kojima se region suočava.

Dvojica senatora izneli su nekoliko predloga o tome kako popraviti poslovni ambijent u Srbiji u cilju privlačenja više američkih investitora.

Oni su posle sastanka naveli da su zadovoljni razgovorima sa Vučićem, kao i da razumeju koliko je važno da Srbija, SAD i EU nastave da unapređuju odnose.

Senator Džonson je naveo da je Vučić ukazao na dugu istoriju odnosa, dobre saradnje i prijateljstva dve zemlje, dok je senator Marfi naglasio da oko pitanja unapređenja odnosa sa Srbijom nema podela u SAD.

"Republikanci i demokrate podržavaju jače odnose naše zemlje i Srbije. Prepoznajemo da sva pitanja na balkanu ne mogu da se reše bez liderstva iz Beograda i predsednik Vučić je u poziciji da bude takav vođa", ocenio je senator iz Konetikata.

(Beta, 07.17.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »