Pregovori o Fijatu biće nastavljeni posle kraće pauze

Beta 19.07.2017

Pregovori između rukovodstva fabrike Fijat Krajsler automobili iz Kragujevca, predstavnika Štrajkačkog odbora i Vlade kao posrednika u Beogradu, koji su počeli posle 12 časova su na kratko prekinuti i biće nastavljeni u 15 časova, saopšteno je iz Vlade.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je pregovore i zahvalila radnicima na odluci da prekinu štrajk i nastave sa proizvodnjom, kao i rukovodstvu kompanije na otvorenoj komunikaciji u prethodnom periodu."Problem uvek može da iskrsne, ali je važno da se na vreme razgovara o tome i zajednički pronađe rešenje", rekla je Brnabić i dodala da je Vlada u te svrhe oformila posebne institucije koje se bave mirnim rešavanjem sporova, kao i da se ubuduće na ovakve mehanizme treba više oslanjati.

Predstavnici Fijat Krajsler autormobili zahvalili su premijerki na angažmanu i vremenu da se pitanje štrajka u FCA, koji je počeo 27. juna, reši.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković preneo je zahteve radnika, posebno se osvrćući na optimizaciju rada i bolje uslove, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, imajući u vidu da ima dosta tema o kojima mora da se razgovara, predsednica Vlade predložila je kontinuitet u razgovorima u toku današnjeg dana i narednih dana u cilju pronalaženja najboljeg rešenja za sve.U pregovorima su danas pored premijerke učestvovali i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević, a u ime kompanije Fijat generalna direktorka FCA Silvija Verneti.

Početak pregovora dogovoren je sinoć na sastanku u Skupštini grada Kragujevca, a uslov je bio da se obustavi štrajk i radnici danas vrate u pogon i nastave proizvodnju.

Radnici FCA traže povećanje plata, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta kao i prevoz za drugu smenu.

(Beta, 07.19.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »