Ambasadori u UN zatražili da Priština i Beograd što pre nastave dijalog

Beta 16.08.2017

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN danas su na sednici posvećenoj Kosovu ocenili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna za stabilnost regiona i pozvali lidere obe strane da nastave dijalog.

Učesnici rasprave pozdravili su uspešno održavanje izbora na Kosovu i pozvali političke lidere da što pre formiraju vladu i nastave sa radom.

Na sednici na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, navedeno je da je na Kosovu važno uspostaviti Zajednicu srpskih opština, što je označeno kao "ključan element" dogovora iz Brisela.

Ambasadorka SAD je pozvala lidere da nastave sa sprovođenjem "koraka koji su potrebni u procesu normalizacije" i da nastave dijalog.

Ona je zatražila da se smanji i naposletku okonča Misija UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), navodeći da redovni izveštaj generalnog sekretara treba da bude predstavljen na šest ili više meseci, a ne na tri meseca.

"Teško je opravdati nastavak Misije. Postigli smo ciljeve na Kosovu i vreme je da se povučemo", izjavila je predstavnica SAD i dodala da će Vašington podržati članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol.

Američka predstavnica je čestitala na, kako je navela, uspešno održanim i mirnim, demokratskim izborima na Kosovu, i pozvala zemlje članice koje to do sada nisu učinile da priznaju nezavisnost Kosova.

Predstavnik Rusije u Savetu UN rekao je da na Kosovu i dalje postoje duboki problemi koji traže hitna rešenja, tako da nema osnova za proređivanje izveštaja generalnog sekretara o situaciji na terenu.

To pokazuje, dodao je, činjenica da političke grupe na Kosovu još nisu uspele da formiraju vladu i to što ne uspevaju da ispune obećanja data u okviru briselskog dijaloga.

Rusija je "kategorično protiv ukidanja misije UN na Kosovu", rekao je ruski predstavnik i dodao da UNMIK ostaje "suštinski instrument međunarodnog nadzora" u srpskoj pokrajini.

Ruski predstavnik je rekao da politika Prištine da izgradi multietničko društvo nije uspela, da "kosovski projekat nastavlja da propada" i da postoji ozbiljna zabrinutost za situaciju o oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i zbog širenja radikalizma i terorizma.

Povodom optužbi da Rusija u regionu Zapadnog Balkana "prekraja granice", ruski predstavnik je rekao da su to "apsurdne laži".

"Danas je popularno da se Rusija optužuje bez ikakvih dokaza i to se zove kleveta", rekao je predstavnik Rusije i dodao da Moskva na to gleda kao na pokušaje da se podriju tradicionalni prijateljski odnosi Rusije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Naša politika u regionu zasnovana je na poštovanju partnera i njihovih interesa", dodao je.

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN pozvao je Beograd i Prištinu da nastave dijalog, primene postignute dogovore i da rade na izgradnji međusobnog poverenja.

"Nadamo se da će dve strane ostati posvećene traženju političkog rešenja", rekao je kineski ambasador i pozvao na izbegavanje retorike i aktivnosti koji mogu izazvati veće tenzije i ugroziti stabilnost u regionu.

Kina, dodao je, smatra da UNMIK, EULEKS i KFOR treba da nastave da rade na terenu na Kosovu i da imaju pozitivnu i konstruktivnu ulogu.

Bezbednosna situacija na Kosovu je, prema njegovom mišljenju, relativno mirna, ali i dalje postoje kompleksni problemi.

Predstavnik Velike Britanije ocenio je da su na Kosovu održavni "fer i slobodni izbori" i da je velika većina građana uspela da mirno glasa, uprkos izveštajima o pojedinim slučajevima zastrašivanja i nasilja na biralištima.

Pozvao je kosovske lidere da brzo formiraju vladu i "vrate zemlju na put ka EU".

Britanski ambasador je izjavio da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od suštinske važnosti i za Kosovo i Srbiju i da je to jedini put ka normalizaciji "odnosa dve nezavisne države".

"Linije na mapi su fiksirane i neće biti promenjene", istakao je on i dodao da će London podržati Kosovo u nastojanjima da postane član međunarodnih zajednica, uključujući Interpol.

Ocenivši da je u protekla tri meseca situacija na terenu bila mirna, britanski predstavnik je ocenio da je "vreme da se smanji misija UN, a ne da raste" i da se prorede sastanci Saveta bezbednosti posvećeni Kosovu.

Francuska ambasadorka je izjavila da je nacionalistička retorika opasna za stabilnost regiona i da je važno što pre sprovesti dogovore iz Brisela, čiji je, kako je navela, ključni element uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"EU je jasna prema Prištini i Beogradu - evrointegracije zavise od normalizacije odnosa", rekla je ona.

Pozdravila je nedavno održane izbore na Kosovu za koje je rekla da predstavljaju "pokazatelj izgradnje demokratskog društva" i "unapređenje izbornog sistema" na Kosovu.

Prema njenim rečima, važno je da kosovska vlada sprovodi reforme važne za razvoj, ali i da se nađu kompromisna rešenja sa opozicijom.

Italijanski ambasador je izjavio da je Italija posvećena zemljama koje su izabrale evropski put, dodajući da je to pokazao i nedavno održan samit u Trstu.

On je ocenio da je normalizacija odnosa Prištine i Beograda ključna za stabilnost i prosperitet celog regiona, i pozvao obe strane da primene postignute dogovore, a naročito dogovor o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Prema njegovom mišljenju, vreme je da se napravi procena Misije UN na Kosovu u cilju prilagođavanja situaciji na terenu.

Smanjenje Misije UN na Kosovu podržao je i predstavnik Japana, ocenivši da se treba prilagoditi novim okolnostima i da je podnošenje izveštaja na šest meseci "više nego dovoljno".

Ambasadorka Švedske je ocenila da je u odnosima Beograda i Prištine uspostavljen napredak, skoro dve decenije od konflikta i pozvala kosovsku vladu da nastavi da sprovodi reforme za dobrobit naroda.

Predstavnik Ukrajine pozvao je kosovske lidere da postignu dogovor o formiranju vlade i da pokažu jedinstvo i spremnost da se suoče sa izazovima, kao što su vladavina prava i odnos sa Srbijom.

(Beta, 08.16.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »