DS: Hitno sazvati nadležne skupštinske odbore povodom Makedonije

Beta 23.08.2017

Poslanički klub Demokratske stranke (DS) uputio je danas zahtev za sazivanje hitne sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove povodom "zabrinjavajuće situacije" u odnosima između Srbije i Makedonije.

U saopštenju DS je navela da je neophodno informisati poslanike o razlozima za povlačenje celokupnog osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju, stanju odnosa sa Makedonijom, detaljima i saznanjima službi.

DS je dodala da poslanici moraju biti informisani i o priznanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o prisustvu pripadnika BIA u Makedoniji, njihovoj ulozi u protestima koji su organizovani protiv većine koju je tadašnja vlast pokušavala da spreči u formiranju Vlade.

Ta stranka je navela da Skupština mora biti informisana i o svim detaljima razgovora Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva, piše u saopštenju.

"Nedopustivo je ishitreno pogoršanje odnosa sa Makedonijom koje je izgledalo kao najava rata, a sada se ispostavlja da je reč o predstavi za domaću javnost. Nećemo dozvoliti da bilo ko vodi lične ili bilo kakve druge ratove preko leđa i na uštrb interesa građana naše zemlje", piše u saopštenju DS.

Dodaje se da građani birali poslanike da postavljaju pitanja u njihovo ime i štite njihove interese.

"Jedan od primarnih interesa Srbije u spoljnoj politici je očuvanje, negovanje i izgradnja dobrosusedskih odnosa. Zbog narušavanja ovih odnosa, neozbiljnog i nestručnog vođenja spoljne politike, račune će morati da polažu i Vučić i (ministar spoljnih poslova Ivica) Dačić, koji će zbog ovoga i odgovarati pred građanima", navela je DS.

(Beta, 08.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »