Veselji izabran za predsednika Skupštine Kosova

Beta 07.09.2017

Poslanici Skupštine Kosova izabrali su danas kandidata koalicije oko Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta.

Veselji je i do sada obavljao funkciju predsednika Skupštine Kosova, a za njegov izbor glasala su 62 poslanika.

Za potpredsednike parlamenta izabrani su Džavit Haljiti iz DPK, Aida Derguti iz Samoopredeljenja, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), Slavko Simić iz Srpske liste i Mufera Šinjik ispred manjinskih zajednica.

U trenutku kada je Veselji preuzeo funkciju predsednika parlamenta, poslanici Samoopredeljenja su napustili parlament.

Nakon toga proglašena je pauza u radu Skupštine Kosova.

Sednica je prvobitno počela oko 10 časova ali je odmah prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Izborom predsednika i pet potpredsednika konstituisana je Skupština Kosova.

Od 3. avgusta održano je šest nastavaka konstitutivne sednice na kojima nije bilo moguće izabrati predsednika jer koalicija oko DPK i manjinske zajednice nisu imala dovoljan broj poslanika. Tek nakon sporazuma koalicije DPK sa Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija obezbeđen je dovoljan broj glasova.

Protiv izbora Veseljija za predsednika parlamenta bili su poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko DSK.

Nakon konstituisanja Skupštine očekuje se da danas ili sutra predsednik Kosova Hašim Tači za mandatara za sastav Vlade odredi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Prema Ustavu Kosova, mandatar je dužan da najkasnije u roku od 15 dana predloži program i sastav Vlade Kosova.

Očekuje se da sednica na kojoj treba da bude izabrana Vlada Kosova bude održana do kraja ove ili početkom sledeće nedelje.

Veselji: U subotu sednica o izboru nove Vlade Kosova

Novoizabrani predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je danas da će u subotu biti održana sednica parlamenta na čijem dnevnom redu će biti izbor nove Vlade. 

U obraćanju poslanicima Skupštine Kosova nakon izbora za predsednika, Veselji je za prekosutra najavio novu sednicu Skupštine na kojoj će se glasati o izboru Vlade Kosova. 

"Nemamo vremena za gubljenje. Pitanja koja su komplikovala situaciji u zemlji, kao što je demarkacija, nisu pitanja nečije želje ili izbornih stremljenja. To su državna pitanja i mi moramo i da ih rešavamo, bilo da smo na vlasti ili u opoziciji", rekao je Veselji. 

On je pozvao poslanike vladajuće koalicije i opozicije da pomognu u rešavanju mnogih pitanja.

Skupština Kosova je danas sa 62 glasa izabrala Veseljija za predsednika Skupštine Kosova. On je i do sada obavljao tu funkciju. 

Osim Veseljija izabrano je i pet potpredsednika, čime je okonačno konstituisanje kosovskog parlamenta koje je trajalo od početka avgusta.

(Beta, 09.07.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »