Počela sednica Skupštine Kosova, na dnevnom redu izbor Vlade i premijera

Beta 09.09.2017

Skupština Kosova počela je danas vanrednu sednicu a na dnevnom redu su izbor premijera i Vlade Kosova čiji mandatar je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

U sali još uvek nisu stigli poslanici Srpske liste, koji su danas bili na konsultacijima u Vladi Srbije u Beogradu. 

Pred početak sednice se znaju i predlozi ministara vladinog kabineta koji treba da ima četiri zamenika premijera.

Prvi zamenik premijera je lider Alijanse novo Kosova Bedžet Pacoli, koji će obavljati i funkciju ministra inostranih poslova.

Zamenici premijera su i Enver Hodžaj iz Demokratska partije Kosova, jedan kandidat Srpske liste i Fatmir Ljimaj iz Incijative za Kosovo.

Ispred DPK za ministre biće predloženi Bedri Hamza za ministra finansija, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Besim Bećaj za ministra inovacija i preduzetništva, Durata Hodža za ministarku evropskih integracija, Abelard Tahiri za ministra pravosuđa i Kujtim Gaši za ministra kulture, omladine i sporta.

Iz Alijanse za budućnost Kosova za ministre su predloženi Rustem Beriša, za ministra Bezbednosnih snaga Kosova, i Palj Ljekaj za ministra infrastrukture.

Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija predložila je Fljamura Sefaja za ministra unutrašnjih poslova, Valjdrima Luku za ministra ekonomskog razvoja i Aljbenu Rešitaj za ministarku životne sredine i prostornog planiranja.

Inicijativa za Kosovo još uvek nije zvanično potvrdila ko su njeni kandidati za ministre, ali mediji javljaju da su to Bajram Hasani, za ministra trgovine i industrije, Šućuri Bitiće za resor obrazovanja, nauke i tehnologije i Skender Rečica za ministra rada i socijalnog staranja.

Srpska lista će imati jednog zamenika premijera, a za ministre su predloženi Nenad Rikalo, za resor poljopriverede, šumarstva i ruralnog razvoja, Ivan Teodosijević za ministra administriranja lokalne uprave i Dalibor Jevtić za resor za zajednice i povratak.

(Beta, 09.09.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »