Vlada Srbije o suzbijanju sive ekonomije

Beta 22.09.2017

Vlada Srbije donela je danas Zaključak o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za 2017. godinu sa projekcijom za 2018. godinu.

Time se predviđa povećanje broja mera i intenziviranje aktivnosti na smanjenju obima nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza, saopštila je Vlada.

"Fokus Akcionog plana koji sada ima 108 mera i aktivnosti, stavljen je na uspostavljanje efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane", piše u saopštenju.

Jedna od novina je jačanje Poreske uprave.

Među prioritetima su izrada softvera e-inspektor koji će ujednačiti postupanje inspekcijskih organa, zajednička obuka tužilaštva i inspekcija radi efikasnijeg procesuiranja i sankcionisanja poslovanja u sivoj zoni, unapređenje sistema fiskalizacije.

Posebna pažnja posvećena je najosetljivijim grupama, mladima i nezaposlenim početnicima u poslovanju, navodi se u saopštenju i najavjuje se uvođenje podsticaja da bi im se olakšalo poslovanje.

U ukupnom periodu primene Zakona o inspekcijskom nadzoru (maj 2016 – maj 2017) zabeleženo je povećanje broja novoregistrovanih preduzetnika od pet odsto, dok je broj ođavljenih smanjen za 30 odsto, saopštili su iz Vlade.

(Beta, 09.22.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »