Brnabić sa šeficom UMNIK o Izveštaju generalnog sekretara UN i položaju Srba na Kosovu (VIDEO)

Beta 10.04.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i šeficom UNMIK-a, Karolin Zijade, o Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK.

Izveštaj će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN 27. aprila.

One su još razgovarale o situaciji na Kosovu, položaju Srba i nealbanskog stanovništva, kao i o neophodnosti implementacije Briselskog sporazuma, saopštila je Vlada.

Predsednica Vlade je naglasila da je "veoma zabrinuta" za bezbednost Srba na Kosovu, koji su "konstantno izloženi provokacijama od strane Prištine".

Brnabić je ukazala da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje "jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji".

Premijerka je, kada je reč o Briselskom sporazumu, podsetila da Priština čitavih 10 godina nije sprovela taj dokument, te da će njegova puna primena omogućiti Srbima da se osećaju sigurnije.

Brnabić je, govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", naglasila da je taj format odlična prilika da se čitav region poveže, kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, kao i brži protok ljudi i robe.

Zijade je poručila da je cilj da se očuva mir i stabilnost na Kosovu i posebno pohvalila inicijativu "Otvoreni Balkan", kao mogućnost boljeg ekonomskog povezivanja regiona, navodi se u saopštenju.

(Beta, 04.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »