Franko Simatović pušten na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga

Beta 31.08.2023

Nekadašnji čelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Franko Simatović koji je u Hagu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i BiH, pušten je na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, objavile su danas beogradske "Večernje novosti".

Simatović će doći u Srbiju pošto je pušten na privremenu slobodu jer u zatvorskim uslovima ne može da prima neophodnu terapiju, navodi list.

Tribunal u Hagu je 31. maja, posle dugogodišnjeg procesa, pravosnažno osudio Simatovića i Jovicu Stanišića, takođe bivšeg čelnika SDB Srbije, na po 15 godina zatvora, kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana i Hrvata iz BiH i Hrvatske, 1992-95. godine.

Sud je time za po tri godine povećao prvostepene kazne od 12 godina zatvora koje je Stanišiću i Simatoviću izrekao u junu 2021. zbog pomaganja i podržavanje zločina "Crvenih beretki" u Bosanskom Šamcu 1992. godine.

Žalbeno veće je Stanišića i Simatovića proglasilo krivim za zločine Crvenih beretki, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, Trnovu i Dalju.

Simatović i Stanišić su tokom suđenja više puta puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo više od osam godina, a Stanišić više od sedam.

(Beta, 08.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »