Vlada Japana donirala više od 314.000 evra za potrebe u šest opština u Srbiji

Beta 23.02.2024

Ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura potpisao je danas šest donatorskih ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Srbije u vrednosti većoj od 314.000 evra za obnovu zgrada predškolskih ustanova, za komunalne delatnosti, kao i za unapređenje jedne psihijatrijske ustanove. 

Zahvaljujući toj pomoći ulaže se u rekonstrukciju predškolskih ustanova (PU) u Vrnjačkoj Banji i Malom Zvorniku, opština Boljevac se oprema cisternom za pijaću vodu, a opštine Svrljig i Vladimirci vozilom za održavanje kanalizacione mreže i jednim mini-bagerom, unapređuju se higijenski uslovi u Domu za duševno obolela lica u Plandištu.

Ambasador Imamura je rekao da bi "hteo, kada ti projekti budu završeni, da poseti te opštine i sretne ljude" i "vidi ih sa osmehom na licu".

Imamura je podsetio da Japan podržava Vladu Srbije u svim njenim strategijama, a posebno za ravnomeran regionalni razvoj i istakao je pomoć životu ljudi u zdravstvu, zaštiti životne srdine, komunalnim uslugama i socijalnoj zaštiti.

Naveo je da je od 1999. godine Ambasada Japana sa 16 miliona evra podržala 255 projekata.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinovićje, izrazivši zahvalnost, naglasio da se ovim činom pokazuje iskrena posvećenost nastavku saradnje Srbije i Japana, kao i saradnje ministarstava i opština u Srbiji.

Ministar je podsetio da Vlada Japana posredstvom donacija POPOS godinama finansijski pomaže projekte važne za građane Srbije, koji doprinose i ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti.

"Japan i Srbija su istinske prijateljske zemlje, a dalje jačanje međusobnog dijaloga i saradnje u svim oblastima interes je naše dve zemlje", naglasio je Martinović.

(Beta, 02.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »