Orlić: Dogovoreno da skupština ima šest potpredsednika, od toga pet iz vladajuće koalicije

Beta 14.03.2024

Skupština Srbije u četrnaestom sazivu imaće šest potpredsednika, dogovoreno je na konsultacijama u Skupštini Srbije kojima je prisustvovalo devet poslaničkih grupa, uglavnom vladajuće koalicije.

Kako je na sajtu Srpske napredne stranke (SNS) objavio narodni poslanik Vladimir Orlić, prisutne poslaničke grupe predložiće da dva potpredsednika budu iz SNS-a, po jedan iz manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jedan iz SPS-a i jedan predstavnik opozicione liste "Mi - glas iz naroda".

"Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada", naveo je Orlić.

On je daopštio da će prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovoditi radom dva skupštinska odbora - Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

"Predsednike različitih odbora delegiraće još šest poslaničkih grupa vladajuće koalicije, a postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Po prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija - Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine", navedeno je na sajtu SNS-a.

Orlić je u saopštenju rekao da će grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića da učestvuju u dijalogu, tokom dana biti obaveštene da imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija, ukoliko to žele, uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa Evropskim parlamentom - za koju su, kako je ocenio "oni uvek najviše zainteresovani".

Konsultacijama u skupštini nisu prisustvovali poslanici opozicionih lista "Srbija protiv nasilja", NADA kao i deo liste "Mi glas iz naroda-dr Branimir Nestorović".

(Beta, 03.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »