SPN i Nada ponovo pozvali vlast na dijalog: Neprihvatljiv izlazak na izbore pod istim uslovima

Beta 26.03.2024

Opozicione parlamentarne koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) i "Nada" apelovale su danas vlast da sastanak povodom izbornih uslova bude održan što pre, pre raspisivanja lokalnih i beogradskih izbora, jer je, kako su naveli, učestvovanje na izborima pod nepromenjenim uslovima za njih neprihvatljivo.

"Poziv predstavnicima vlasti da se održi dijalog sa parlamentarnom opozicijom u vezi sa stvaranjem elementarnih uslova za fer i demokratske izbore se upućuje po drugi put s obzirom na to da na zvaničan zahtev upućen 20. marta predsedniku Vlade i predsedniku Skupštine Srbije nismo dobili nikakav odgovor", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Te koalicije su ocenile da će, u slučaju da ne dođe do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, "sasvim izvesno doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija".

"To nikako ne može biti put koji bilo ko priželjkuje. U takvim uslovima održavanje izbora biće teško zamislivo i moguće", navodi se u saopštenju.

Povodom javno upućenog poziva putem medija od strane predsednice Skupštine Ane Brnabić, te koalicije su poručile da predstavnici opozicije neće učestvovati na konsultacijama vezano za izbore zamenika predsednika skupštinskih odbora.

"Jedino o čemu bismo imali da razgovaramo sa predstavnicima vlasti jeste kako da uspešno implementiramo preporuke ODIHR-a i omogućimo građanima Srbije da na slobodnim i poštenim izborima biraju svoje predstavnike", dodaje se u saopštenju.

(Beta, 03.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »