Održana prva sednica u Apelacionom sudu po žalbi osuđenih za paljenje kuće novinara Jovanovića

Beta pre 31 dana

Pred Apelacionim sudom danas je održana prva od dve javne sednice na kojima se iznose žalbe odbrane na prvostepenu presudu za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke 2018. godine.

Viši sud u Beogradu u martu prošle godine prvostepenom presudom je osudio bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića na pet godina zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara, a troje izvršioca na tri i po, četiri i četiri i po godine zatvora.

Jovanović je za televiziju N1, nakon današnje sednice, kazao da ne može da bude veliki optimista i da se pribojava da bi Simonović mogao da bude oslobođen.

Naveo je da "čeka to malo pravde", ali da ne zna da li će je dobiti, jer mu je dobro poznato kako je prošao slučaj optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je Apelacioni sud ranije ove godine oslobodio.

"Gledam danas u sudnici sedi jedna bulumenta advokata, ima njih devetoro, koji u ovom sudu prave cirkusku predstavu, negiraju navode tužbe, trude se svim silama da ovo ročište traje što duže, verovatno da bi uzeli što više novca od okrivljenih", kazao je Jovanović i dodao da se nada da u Apelacionom sudu sede "časne i poštene sudije".

U slučaju da sud oslobodi Simonovića optužbi, naveo je da se ne boji eventualne osvete zbog tog procesa.

"Ja više nemam pravo na strah. Ja sam pri kraju svog životnog ciklusa, ja se plašim za vas mlađe novinare, ako dođe do oslobađajuće presude i vama mlađima neka je bog u pomoći. Jer, očigledno, to će biti još veće ohrabrenje za napade na novinare", kazao je Jovanović.

Advokati osuđenih nastaviće sa iznošenjem žalbi sutra u 11 časova, nakon toga bi veće Apelacionog suda, na čijem čelu je sudija Milimir Lukić, trebalo da donese konačnu odluku, odnosno pravosnažnu presudu.

(Beta, 03.26.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »