Nedeljkov: Preseljenje birača bi u normalnim zemljama bilo sankcionisano

Beta 26.03.2024

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je za N1 da je izjava predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića (da je preseljenje birača nešto što je zakonom dozvoljeno), pokušaj normalizacije raznih krivičnih dela, različitih prekršaja i okolnosti koje bi u normalnim demokratskim državama, u kojima vladaju zakoni - automatski bili sankcionisani.

On je dodao da umesto da se institucije oglašavaju povodom raznih krivičnih dela u izbornom procesu, mi upravo imamo sasvim nešto suprotno, to je sa jedne strane jedno kontinuirano i hronično negiranje postojanja tog problema od strane najviših državnih činovnika, a onda i od strane njihovih pomagača.

"Nije bitno šta piše u zakonu, dok god neka institucija te zakone ne sprovodi, odnosno dok nema institucija koje kažnjavaju one državne činovnike koji ne rade svoj posao i ne sprovode zakon", naglasio je Nedeljkov.

Istakao je da ako "ova bolest" koja nas je zadesila sa biračkim spiskom ne bude rešena, izbori u Srbiji ne postoje jer u ovom trenutku "praktično nema izbornog spiska".

Na pitanje šta to znači, programski direktor Crte je objasnio da niko ne zna više šta se od podataka nalazi u trenutnoj bazi podataka.

"Ono što je Crta dokumentovala, ono što smo dobijali od ljudi iz sistema, ono što su nam građani javljali... to su sve primeri koji govore o tome da nešto ozbiljno nije u redu i da mi praktično ne znamo suštinski šta se pre 17. decembra dešavalo u vezi sa biračkim spiskom", zaključio je Nedeljkov.

(Beta, 03.26.2024)

Čajetina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »