Mediji: Rezolucija o Srebrenici predviđa međunarodni dan sećanja na genocid

Beta pre 29 dana

Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje 27. aprila u Generalnoj skupštini UN želi da progura "bošnjački deo misije Bosne i Hercegovine u UN na čelu sa ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom" uz pomoć Zapada, predviđa da 11. jul postane "Međunarodni dan sećanja na genocid" i da se obeležava svake godine u svim zemljama, pišu Večernje novosti od 2. aprila.

U tekstu rezolucije u koji je list imao uvid takođe se osuđuje "negiranje genocida" i zahteva da se "kroz obrazovni sistem u svim državama očuvaju utvrđene činjenice".

U predloženom tekstu se naglašava važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i obezbeđenja dostojanstvene sahrane. U jednoj od tačaka se "traži od generalnog sekretara da osnuje program za informisanje pod nazivom 'Genocid u Srebrenici i UN'", navodi dnevnik i.

Među članicama UN, kako se navodi, prevashodno lobira Nemačka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 29. marta je izjavio da će se krajem aprila na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naći rezolucija o genocidu u Srebrenici i da će posle toga uslediti zahtevi za ukidanje BiH entiteta Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu.

(Beta, 04.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »