Stano: Bez ispunjavanja obaveza, ozbiljne posledice za Srbiju i Kosovo na evropskom putu

Beta pre 24 dana

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da će se Srbija i Kosovo suočiti sa ozbiljnim posledicama na evropskom putu ako ne počnu da ispunjavaju obaveze iz briselskog Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa iz Ohrida.

"Mogu samo da ponovim očekivanje koje EU ima od Kosova i Srbije, a to je započinjanje ispunjavanja sporazuma iz Ohrida i Brisela, bez odlaganja. Ako ne uspeju u tome, ili ne žele da implementiraju ono za šta su se složili da će sprovesti, to će imati ozbiljne posledice koje su u vezi sa njihovim putem u procesu evrointegracija", kazao je Stano novinarima u Briselu.

Upitan da li je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bude formiran tim koji će se boriti protiv članstva Kosova u Savetu Evrope u skladu sa članom 4 Sporazuma o putu ka normalizaciji, Stano je rekao da ne želi da komentariše izjave srpskog lidera ni namere srpskih institucija, i ponovio očekivanja Brisela.

U članu 4 Sporazuma o putu ka normalizaciji, koji se u srpskoj javnosti često naziva francusko-nemački plan, piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je juče pozvao Vladu Srbije da formira tim koji će se boriti protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je potvrdio da je to učinjeno.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće na plenarnoj sednici 16. aprila o nacrtu Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope sredinom maja.

(Beta, 04.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »