Brnabić: Skupština Srbije u ponedeljak menja Zakon o lokalnim izborima

Beta pre 13 dana

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Skupština u ponedeljak razmotriti predlog izmene Zakona o lokalnim izborima.

Time se omogućava održavanje niza lokalnih izbora u Srbiji 2. juna, zajedno s već zakazanim izborima za gradsku vlast Beograda.

"Postigli smo više od dvotrećinske većine poslanika koji su podržali izmenu zakona - ukupno 184, mada je i manje bilo dovoljno" - rekla je Brnabić novinarima u Skupštini.

Rekla je da su poslaničke grupe vlasti, ali i više iz opozicije podržale predlog izmene tog zakona.

"To su Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, SDA i Partija za demokratsko delovanje. Svi oni su potpisali predlog izmene zakona o lokalnim izborima", rekla je Brnabić. Na pitanje o opozicionim strankama koje ne žele da izađu na izbore, kazala je da ako žele da bojkotuju izbore - "neka bojkotuju".

"Ne bih se dalje bavila time. Neka svojim pristalicama objasne zbog čega im je takva odluka. Ali, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je moja preporuka, mislim da je to u skladu sa demokratskim standardima, i molim ih da prihvate tu moju preporuku", kazala je Brnabić.

Upitana da li će se nastaviti dijalog s opozicijom i šta će biti sa zahtevima za reviziju biračkog spiska i "otvaranje medija" za sve političke aktere, kazala je da se rad nastavlja.

"Formiramo radna tela i za uvid, kontrolu i reviziju biračkog spiska i radna tela za izmene i dopune čitavog niza zakona u skladu sa preporukama ODIHR-a. Ja ću insistirati da se to nastavi nesmanjenom brzinom, u stvari da se ubrza. Završili smo temu datuma, hajde sada da pričamo o izbornim uslovima", dodala je Brnabić.

Kazala je da će, u dogovoru sa poslaničkim grupama, zakazati sledeće nedelje sastanak sa medijima da bi bila otvorena i ta tema.

"Ne možemo da utičemo na uređivačku politiku, ali možemo da razgovaramo s medijima. Tako da se nastavlja. Koliko će moći da se primeni do 2. juna, ja ću dati sve od sebe da se primeni sve što je moguće - posebno što se tiče medija i biračkog spiska", rekla je predsednica Skupštine. Predsednica Skupštine ocenila je da bi se usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), napravio presedan koji bi nakon toga koristile i druge države. "Zašto ne bi? Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, SAD, zašto ne bi i drugi? Drugo je to što će prvi put, ukoliko se to zaista nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN, tako ozbiljnu temu kao što je genocid, a da ćete biti preglasavanje", rekla je Brnabić. Tema genocida je, prema njenim rečima, samo dva puta bila na dnevnom redu Generalne skupštine UN i oba puta je usvojena konsenzusom. "Jako opasno za same UN. Kada imate preglasavanje o tako važnim pitanjima, onda više ne postoji bilo kakav dogovor u okviru UN i Generalne skupštine, a kad ne postoji to, onda su ti veliki i silni uspeli da sruše i razruše najvažniju multilateralnu organizaciju za mir i stabilnost u svetu", ocenila je ona. Posledica po Srbiju će prema njenoj oceni biti, ali ako se ta rezolucija usvoji na takav način - "mnogo više posledica će biti po svet, po UN, po međunarodne odnose". "Zato što ne postoji pravilo koje nisu prekršili da dođe do ove rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zaobišli su Savet bezbednosti UN, što znači da ništa više ne mora da ide na Savet bezbednosti. Ovo je par ekselans pitanje za Savet bezbednosti zato što je Bosna i Hercegovina tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost u regionu, zbog čega i postoji valjda visoki predstavnik", dodala je predsednica Skupštine. Sva pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine, prema njenim rečima, moraju da idu na Savet bezbednosti, a ne na Generalnu skupštinu UN. "Hoćete da prekršite taj presedan - u redu, možete, veliki ste i silni u ovom trenutku. Ta vaša veličina i vaša sila se polako krune, upravo zato što pokazujete da nemate nikakav obzir prema pravilima i procedurama. Sve više zemalja to vidi, sve su više frustrirane, ne žele da pristaju na to, ne žele da ih tretiraju kao zemlje drugog reda i malo se menja svetski poredak u skladu sa svim tim", navela je Brnabić.

(Beta, 04.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »