Predstavnik Rusije u UN: Inicijativa za rezoluciju o Srebrenici je destruktivna

Beta pre 12 dana

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzija ocenio je da je inicijativa Zapada za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN "destruktivna" i da može da izazove "eksploziju na Balkanu".

"Lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN o 'genocidu' u Srebrenici još jedan je primer pokušaja Zapada da iskoristi nelaku prošlost i osećanja bosanskih Muslimana i kroz to da izvrši pritisak i pokori Srbe iz BiH, a uz njih i sve ostale", rekao je Nebenzija u intervjuu za list Politika od nedelje.

On je rekao da Zapad pitanje rezolucije o Srebrenici ne smatra pitanjem istorije, kao što je smatrao predlog Rusije da na dnevni red Saveta bezbednosti UN stavi pitanje 25. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju, već da naprotiv rezoluciju "aktivno promoviše".

"Razumemo složenost perioda građanskog sukoba u BiH, zbog čega tu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu", rekao je Nebenzija dodajući da Rusija radi sa ostalim delegacijama da objasni situaciju i prenese zabrinutost.

Nebenzija je rekao da se "danas nad Balkanom nadvija opasnost od novog sukoba koji provociraju zapadne zemlje".

"Događaji su počeli orkestriranim raspadom SFRJ, nastavljeni NATO invazijom na Jugoslaviju 1999. Danas iste članice Alijanse, s jedne strane, aktivno podržavaju prištinski režim, s druge strane, licemerno izjavljuju da se prisustvo UN (Unmik) treba što pre smanjiti jer navodno ne odgovara savremenim realnostima, kao i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", kazao je Nebenzija.

Sa svoje strane, kako navodi Nebenzja, Rusija čini sve i činiće sve što je u njenoj moći da "osujeti destruktivne planove zapadnih zemalja i ne samo da spreči haos na Balkanu, nego i da pomogne narodima da uspostave trajni mir u regionu".

Istakao je da zapadne delegacije za današnju situaciju na Kosovu i Metohiji krive samo srpsko rukovodstvo prenebregavajući činjenicu da je upravo nelegitimna NATO agresija bila okidač za destruktivne tendencije na Balkanu.

Nebenzija je rekao i da rasprava u SB UN o 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju za Rusiju nije zatvoreno pitanje.

Predstavnik Rusije rekao je da je NATO agresija nad SR Jugoslavijom bila grubo kršenje međunarodnog prava i otvoreno nepoštovanje najveće vrednosti moderne civilizacije – ljudskog života.

"Delovanje zapadne koalicije bilo je potpuno neopravdano i nezakonito", rekao je on i naveo da tada Savet bezbednosti nije doneo nikakvu odluku koja bi dozvolila takvu vojnu akciju, a nije se radilo ni o samoodbrani jer nijedna od zemalja uključenih u napad nije ni pokušala da to navede kao razlog.

(Beta, 04.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »