Vučić: Glasanje o rezoluciji o Srebrenici je borba Davida i Golijata

Beta pre 10 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da je do sada razgovarao sa zvaničnicima više od 81 države, te da će glasanje na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici biti borba Davida i Golijata, ali da će na njemu biti puno suzdržanih i da se neće moći reći da se radilo o konsenzusu.

"To je glavna tema u UN. Čuli smo da pripremaju sličan performans kao i za SB UN gde će pozvati majke Srebrenice, uobičajeni folklor, ali mislim da će ljudi u Srbiji na kraju, znajući i razumevajući težinu naše pozicije, svakako biti iskreno ponosni na svoju zemlju, na njenu borbu i ljubav koju smo svi zajedno, prema otadžbini pokazali. A neko hoće da nas kazni zbog nečega od pre 29 godina i to u trenutku kada mu je potrebno da bi objasnio svoje nečinjenje i nesposobnost da reaguje po drugom pitanju", kazao je Vučić medijima u Njujorku, aludirajući na trenutnu situaciju na Kosovu.

Dodao je da je rezolucija o Ruandi bila usvojena bez glasa protiv, bez uzdržanih, a sada će biti desetine zemalja koje će biti ili uzdržane ili protiv.

On je rekao da ta odluka Generalne skupštine UN nije obavezujući akt, ali da je velika moralna diskvalifikacija.

Predsednik je ocenio da je Srbija dobila simpatije mnogih, što će doprineti daljem razvoju bilateralnih odnosa sa brojnim zemljama, kao i da misli da ogroman broj zemalja razume poziciju Srbije.

"I broj zemalja koje će biti protiv i uzdržan je veliki, veliki uprkos svim pritiscima, a možete da mislite šta znači moj poziv u odnosu na pozive predstavnika Amerike, Nemačke, Engleske, Francuske, Kanade, Australije, Italije, Turske i svih drugih zemalja", kazao je predsednik.

Naglasio je da misli i da je svima jasno da je to borba Davida i Golijata i pitao da li iko može da pokaže bilo kog časnog čoveka u svetu ko bi čitajući o Davidu i Golijatu - bio na strani Golijata.

Vučić je rekao da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, vode odvratnu politiku.

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić u obraćanju srpskim novinarima.

Dodao je da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

"Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto "strašno", ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao "strašno".

(Beta, 04.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »