Mali: Korak napred što se oglasio MUP povodom Savamale

Beta 15.06.2017

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je korak napred to što se Ministarstvo unutašnjih poslova Srbije oglasilo povodom slučaja Savamala, u Demokratskoj stranci smatraju da će proces trajati godinama, dok predstavnik Inicijative (ne)davimo Beograd smatra da je saopštenje MUP-a skandalozno.

"Radujem se se tom izveštaju. Radujem se da, kada bude dostavljen javnosti, vidim šta se tamo desilo. Nadam se da, ako mene nema tamo, da će mi se neko izviniti, s obzirom na to šta sam prošao u poslednjih godinu i po dana", rekao je Mali novinarima uoči početka sednice Skupštine grada.

MUP je juče saopštio da je policije dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izveštaj povodom svih zahteva tog tužilaštva u vezi s rušenjem nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici. Agenciji Beta potvrđeno je u Višem javnom tužilaštvu da je izveštaj dostavljen, ali nije rečeno na šta se konkretno odnos izveštaj.

Na pitanje da li očekuje da vidi svoje ime u izveštaju, Mali je kazao da ne zna i da neće da spekuliše i da pušta nadležne institucije da obave svoj deo posla.

"Nisam ja ni tužilaštvo ni policija", rekao je Mali.

Upitan da li je nešto uradio u Savamali ili ne, Mali je rekao da to nisu korektna pitanja.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Beograda Balša Božović ocenio je danas da će se slučaj Savamale prolongirati i da se neće brzo rešiti, a da isključivanje javnosti navodi na sumnju da će taj postupak trajati nekoliko godina.

"Godinu i po dana koliko traje predistražni postupak, utvrđeno je da je policija bojkotovala i tužilaštvo i na neki način ometala predistražne radnje. Smatram da je ovo još jedna igrarija i da neće dovesti do pravog nalogodavca, pa čak ni do izvršioca tog krivičnog dela", rekao je Božović novinarima u Skupštini grada dodajući da građani zaslužuju da znaju šta se dešavalo u Savamali.

Predstavnik Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Dobrica Veselinović ocenio je danas da je saopštenje MUP-a o slučaju prošlogodišnjeg rušenja kuća u beogradskoj četvrti Savamala skandalozno.

"Saopštenje sadrži jednu jedinu rečenicu, što mislimo da je dosta skandalozno posle 14 meseci koliko se nisu oglašavali. Tako da oni zahtevi sa početka protesta svakako ostaju", rekao je Veselinović novinarima u Beogradu.

On je podsetio da demonstranti traže smene i krivičnu odgovornost svih koji su umešani u taj slučaj, od vrha gradske vlasti do vrha policije.

"Nećemo odustati od tih zahteva očekujemo da na sledećoj skupštini grada većina razreši Sinišu Malog sa mesta gradonačelnika", rekao je Veselinović.

Na pitanje da li je to što je MUP izdao saopštenje nekakav pomak, on je ocenio da nije, već da  je to posledice izveštaja Evropske komisije u kome se slučaj Savamale navodi kao jedan od gorućih problema ove vlasti.

"To je bio nekakav manevar da se umire evropske institucije posle 14 meseci", rekao je Veselinović.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih.

Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti.

Objekti u Savamali se nalaze na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi".

(Beta, 06.15.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »